Jyry ER55161/06

Fick som julhälsning en sommarbild från Tundras pappa Jyry som bor i Kemijärvi, Finland. Jyry har varit på utställning några gånger då han fått reserv-cert och certifikat. Hans stamtavla är intressant då han har en hel del okänt bakom sig och samt ursprung i en av de linjer som rasen Norrbottenspets byggts upp med i Finland. Följ länken så ser du Jyrys stamtavla.

 

 

 

 

 

 

I raser med liten avelsbas mönstras hundar in. Då registreras de i Finland med ett U, Ö eller ER idag framför sitt registreringsnummer. När tre generationer kan kartläggas bakåt får de bokstäverna FI framör registreringsnumret. Även vår Tundra har bokstäverna ER i sitt finska registreringsnummer men är nu i Sverige SE. Tundra finns både i den svenska och finska kennelklubbens databas där den finska är tydligare och även anger inavelsgrad och med vilka individer den baseras på.

På Jyrys pappas sida är det mer okänt än vad det är på mammans sida. På mammans sida finns Turo som är en av de hanhundar som har en egen linje men även en stamtik med namn Vilkki. Villkis linje är från 70-talet och står för mer än 27% av Nobs i Finland. En mycket stabil linje med fler än 250 avkommor. Sedan kan jag ha åsikter om avel på den tiden, Vilkki har haft 15 valpkullar och den sista i 11 års ålder (på 70-80 talet). Tyvärr finns det även inavel i den linjen då Villki  fått en kull med sin son. (Kan även vara en tjuvparning). Turo har den tredje starkaste hanhundslinjen i Finland och är född 1993.

Allt detta finns att läsa i två rapporter om de finska Nobslinjerna för hanar respektive tikar på den finska spetsklubbens hemsida.