Hundmat

Hundmat är idag en jätteindustri som vi konsumenter är högst delaktiga i och väldigt påverkbara. Visst vill vi ge det bästa till våra fyrfota vänner? Just nu diskuteras det mycket huruvida hunden ska äta kolhydrater i form av stärkelse, vilket ofta är basen i hundfoder. Antingen som majs eller vete.

Vet du vad din hunds mat innehåller? Är du osäker försök hitta en butik där de verkligen har kunskap om fodret och dess innehåll. Vi har påbörjat foderbyte då det stora varumärket vi gett under flera år bytt innehåll, utökat kolhydrater utan att meddela kunden (eller hunden:-) om förändring. Det stör mig, så att jag sökt efter ett alternativ. Hundfoder är inte billigt och med fyra hundar går det åt en hel del. Nu är det inte priset som styr. Jag har svårt att tro att ett billigt hundfoder är bra. Produktionskostnaden för tillverkaren blir givetvis lägre med utökning av stärkelse istället för proteiner. Det märker inte kunden dock.

Idag finns det helt kolhydratfria alternativ och givetvis färskfoder.  För en del fungerar färskfoder utmärkt men man bör även där se att hunden får i sig allt den behöver. Själv provar vi ett foder som är 80/20 alltså mycket större del proteiner och resten lite ”blandat från naturen”, inget majs eller vete utan havre. Ett betyg som Tundra gett är att hon äter maten även på morgonen. Oftast har hon ätit bara på kvällen. Tundra är en nätt spets så jag hoppas hon fortsätter för hon behöver lite mer massa. Svårt kapitel, hundmat…och alla har vi vår egen erfarenhet att bygga det på. Tyvärr kan inte hunden prata och säga vad den tycker om maten men vi får försöka se och lära.

matdags