BPH – Beteende och personlighetsbeskrivning hund

Förra veckan var jag med Loppan och Hugo på Grans Naturbruksskola där vi gick BPH.

Det var första gången jag var med om BPH och det var mycket intressant. Visserligen känner jag hundarna med det kom fram mer saker än jag sett i deras vardag. Situationer då de utsätts för överraskningar, skrammel med mera på BPH är konstruerade men ger ändå information. Otur för Loppan var att hon var i höglöp, kanske extra känslig men det vet jag inte hur mycket det påverkade. Loppan gick först och för mig var det lite svårt att vara helt tyst men jag försökte verkligen. Glömde mig en gång, alldeles i början. Loppan fungerade som jag trodde, var lite arg på överraskningsskylten vilket gick över, mycket arg på den främmande personen i slokhatt och solglasögon som sakta närmade sig oss. Underlag inget problem, lek tyckte jag ok, inte så förtjust i att hälsa på främmande personer. Skottprov trodde jag att hon skulle vara oberörd till. Första skottet reagerade hon lite på, tittade vad det var. Andra skottet, när jag stod stilla blev hon orolig av och hoppade upp mot mig så hon stod mot mig.

Hugo som jag sett som en försiktigare hund eller mer ljudkänslig motbevisade det. Han lekte ok, sprang busvarv, tyckte överraskningen var konstig men släppte det snabbt. Ljudet var också konstigt, då tog han lite ris och gnagde på det och låg och tittade på ljudtrumman, sneglade och låtsades som om det var ointressant. Kom över det, underlaget var jobbigare än för Loppan men helt ok. Dessutom helt oberörd för skott.

Det här ingår i BPH:
1. Främmande person
2. Föremålslek
3. Matintresse
4. Överraskning
5. Skrammel
6. Närmande person
7. Underlag
8. Skott (valfritt moment)

Avsikten med BPH är att ge en mer övergripande bild av hunden, till exempel om den är trygg, glad i människor, energisk etc. Det är bra om många individer gör BPH i en ras för de allra flesta raser har ärvt en egenskap eller flera. Gårdshunden har ett ursprung som väktare och därmed tror jag att det gör dem mindre glada i människor givetvis med variation. De älskar sina ”egna människor” flocken med vänner men har inget behov av att hälsa på okända. Här finns mer info om BPH.